8 fouten die beginnende bloggers maken en hoe je ze vermijdt
Bloggen
Sofie
Bloggen
10/11/2024
11 min
0

8 fouten die beginnende bloggers maken en hoe je ze vermijdt

10/11/2024
11 min
0

Bloggen lijkt gemakkelijk, maar er komt heel wat bij kijken. Of je nu blogt voor de lol, om je passie te delen of om geld te verdienen, de weg naar succes is vaak hobbeliger dan je denkt. Veel beginnende bloggers geven te snel op omdat ze geen resultaat zien. Ze besteden uren aan hun blog, maar zien weinig verkeer, nauwelijks reacties en geen groei in hun aantal bezoekers.

Herkenbaar? Geen zorgen, je bent zeker niet de enige. Bloggen is een leerproces en iedereen maakt fouten, zeker in het begin. Het goede nieuws is dat je niet alleen bent. Leer van de meest voorkomende valkuilen, laat jouw blog sneller groeien en zet de juiste stappen naar succes!

In dit artikel ontdek je 8 fouten die beginnende bloggers maken en, nog belangrijker, hoe je ze vermijdt. Zo vergroot je de kans dat jouw blog uitgroeit tot een waardevolle bron van informatie én een vaste plek krijgt in de favorieten van heel wat mensen.

Ben je er klaar voor? Lees snel verder en ontdek hoe je meer bezoekers en lezers naar je blog trekt! 

8 fouten om te vermijden voor beginnende bloggers

8 fouten die beginnende bloggers maken en hoe je ze vermijdt

1. Bloggen op een gratis platform dat niet volledig van jou is.

Veel beginnende bloggers starten op een gratis platform zoals wordpress.com of Blogger.com. Dit lijkt een goede manier om te beginnen, maar het zal je groei tegenhouden.

Wil je serieus starten met bloggen? Start dan met bloggen op een eigen domein via Wordpress.org of via Phoenix. Zo heb je altijd controle over je blog en website en blijf je 100% eigenaar van alles wat je schrijft. Je hoeft je geen zorgen te maken over regels of beperkingen. Zeker als je wilt groeien met je blog is dit een must. Met een eigen domein kun je namelijk meer dan op een platform van een ander. Ook komt een blog op een eigen domein professioneler over en geeft meer vertrouwen. Als je graag geld wil verdienen via advertenties, samenwerkingen of affiliate marketing is een blog op een eigen domein écht een must.

Wil je toch beginnen op een gratis domein? Als je later wilt overstappen op een eigen domein, kan dit voor problemen zorgen. Het zal je veel tijd kosten om alles goed te zetten. Vermijd dit en start onmiddellijk op een eigen domein.


Tip: Wij raden je aan om te bloggen met Phoenix. Zo is je blog meteen geoptimaliseerd voor SEO en voor conversie. Hierdoor zal je sneller bezoekers aantrekken vanuit Google. Lees hier de review over Phoenix.

Een andere goede manier om te bloggen is via Wordpress.org. Je koopt dan een domeinnaam en webhosting bij een webhostingprovider zoals Cloud86. Je kan eenvoudig met één klik op de knop Wordpress installeren op je nieuwe website.

Bloggen met Phoenix  review en voordelen

2. Te weinig bloggen of niet consistent zijn

Veel bloggers schrijven maar af en toe een artikel of maar een paar, maar verwachten wel veel verkeer naar hun blog. Zo werkt het helaas niet. Je zal meer tijd moeten besteden aan je blog. Je zal regelmatig en consistent moeten bloggen. Op die manier zal je beter scoren in de zoekmachines zoals Google én trouwe lezers krijgen.

Maar hoe vaak moet je dan bloggen?

Wil je elke maand veel bezoekers op je blog? Dan kom je er niet met 1 of enkele blogposts. Probeer toch minstens 1 keer per week een blog te schrijven. En zeker in het begin geldt: hoe meer hoe beter, zolang de kwaliteit goed blijft. Dit helpt je om je blog te laten groeien. Hoe meer waardevolle content je publiceert, hoe meer kansen je creëert om organisch (en dus gratis) gevonden te worden in Google. Maar onthou: kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit. Een paar goed geschreven, waardevolle blogposts per maand zijn nog steeds beter dan elke week een oppervlakkig artikel dat weinig mensen willen lezen.


Tip: Plan vooruit. Neem de tijd om een paar blogs na elkaar te schrijven of denk alvast na over welke onderwerpen je een artikel gaat schrijven. Denk na over de titel, de tussenkopjes, doe zoekwoordenonderzoek, de afbeeldingen, de tekst, ..

Neem deze info op in een contentkalender. Dit kun je doen voor de volgende 3 maanden of zelfs langer. Op deze manier zorg je voor een consistente stroom aan goede, nieuwe content.

8 gemaakte fouten bij beginnende bloggers

3. Te veel en te vaak twijfelen en wachten met bloggen

Vaak besteden beginnende bloggers heel veel (of te veel) tijd aan het design van hun website. Of blijven ze hun eerste blogartikel herschrijven omdat het niet goed genoeg of perfect is. Er zal altijd wel iets zijn dat beter kan. Start gewoon met bloggen. Aanpassen of verbeteren kan daarna nog, als je wat meer geschreven hebt, meer ervaring hebt. 

Natuurlijk is een mooi design belangrijk, maar wat écht telt is dat je waardevolle content biedt aan je lezers. Wat heb je aan een mooi design als er geen bezoekers naar je site komen?

Het belangrijkste is dat je eerst wat bezoekers naar je blog trekt. Het hoeft nog niet allemaal perfect te zijn. Door het te doen leer je bij, elke dag opnieuw. Wat nu een mooi design lijkt of een goed geschreven blog, zul je later waarschijnlijk willen aanpassen. Je krijgt meer ervaring en dan ga je de dingen anders bekijken dan in het begin. Dus: niet te veel twijfelen of excuses verzinnen, maar gewoon eraan beginnen. 

Als je enkele artikelen hebt geschreven en bezoekers krijgt, dan kun je je bezig houden met het design. Maar onthou: perfect zal het nooit zijn, vroeg of laat zal je iets willen aanpassen of veranderen.

Start vandaag en verbeter morgen, anders mis je kansen of, in het ergste geval, blijf je het uitstellen. En van uitstel komt afstel.

tips voor beginnende bloggers om fouten en valkuilen te vermijden

4. Niet goed weten voor wie je precies schrijft.

Wie is je doelgroep? Wie is je ideale lezer? Voor wie schrijf je je blog? Dit is misschien wel de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen voordat je begint met bloggen. Denk hier eerst over na voordat je begint met schrijven. Veel beginnende bloggers schrijven over van alles en nog wat zonder na te denken over hun doelgroep. Hierdoor bouwen ze geen trouwe lezersgroep.

Denk dus eerst na over je ideale lezer, je doelgroep en wees niet te algemeen. Hoe oud is je doelgroep? Hoe veel ervaring hebben ze? Waar zijn ze naar op zoek? Welke problemen of vragen hebben ze? En, nog belangrijker, hoe kun jij hen helpen? Wanneer je begint met schrijven met een specifieke doelgroep in gedachten, wordt het makkelijker om relevante content te maken die hen aanspreekt.

Schrijf even op wie je ideale doelgroep is en hou dit in gedachten als je een blog gaat schrijven. Wat is de waarde voor je lezers? Schrijf niet gewoon over iets wat jij leuk vindt. Denk na over wat jouw doelgroep wilt weten, waarom zij jouw blog zouden lezen. Wat hebben je lezers aan je blogartikel? Als jij hun kan helpen, zullen ze vaker terugkomen en creëer je trouwe volgers.


Tip: Start klein en focus je op een niche. Schrijf in het begin over één specifiek onderwerp binnen je gekozen niche. Als je bijvoorbeeld een reisblog begint, kies dan een specifiek onderwerp zoals "wandelen met honden", "reizen met kinderen", "reizen met een mobilehome" of "kamperen met de tent". Schrijf niet over alles wat met reizen te maken heeft, maar maak content binnen een specifieker onderwerp.

Als je blog gegroeid is en veel bezoekers aantrekt, dan kan je je onderwerpen gaan uitbreiden. Maar zeker in het begin, als je blog nog moet groeien, mag je niet te breed gaan. Schrijf niet over 'van alles wat' of gewoon over wat er in je op komt. Kies één onderwerp  en focus je daar op. 

Neem ook geen té klein onderwerp waar je weinig over kan schrijven. Kies een onderwerp waar je veel over kan schrijven en wat je doelgroep aanspreekt. Zoekwoordenonderzoek kan hierbij helpen.

fouten en valkuilen tijdens het bloggen

5. Te snel opgeven

Bloggen kost tijd en volharding. Veel beginnende bloggers geven te snel op omdat ze geen directe resultaten zien. Vooral als je nog maar net begint met bloggen, zal je er veel tijd en energie in moeten steken. Het duurt al snel 6 maanden of langer voordat je resultaat ziet. Het kost tijd een goede positie in de zoekmachines te verkrijgen, om volgers te krijgen en een reputatie op te bouwen.

Veel bloggers stoppen na enkele maanden omdat je weinig bezoekers naar hun blog komen. Maar als je niet opgeeft en blijft volhouden, zullen de bezoekers echt wel komen. Als je blijft goede, waardevolle content blijft schrijven, zal je uiteindelijk wél de resultaten zien.  Dus geef niet te snel op als je niet snel resultaat ziet. Blijf doorgaan, ook als het soms moeilijk lijkt. 


Tip: Stel jezelf realistische doelen. Focus je niet op snelle groei, maar richt je op kleinere mijlpalen. Elke nieuwe lezer of volger is een stap in de goede richting. 

Volg onze cursus "doelen stellen én behalen" en ga hiermee aan de slag.

8 fouten en valkuilen om te vermijden voor startende bloggers

6. Geen of amper je blog delen

Bezoekers komen niet vanzelf, zo werkt het niet. Zelfs als je geweldige content hebt, moet je actief zijn met het promoten van je blog. Deel je posts op social media, werk samen met andere bloggers, schrijf gastblogs en reageer op berichten om meer mensen naar je blog te trekken.


Tip: Denk na over een promotiestrategie. 

  •  Op welke platformen ga jij actief zijn? 
  • Wat ga je posten, wanneer, hoe vaak en op welke manier? Via een bericht, een reel (video) of je verhaal? 
  • Hoeveel tijd ga je spenderen op ieder platform om te reageren op reacties en berichten van anderen? 

Deel je nieuwe artikelen op platforms zoals Facebook, Instagram, TikTok, YouTube en Pinterest. Denk na over waar je doelgroep vooral op aanwezig is. Zorg dat jij hier zelf ook op aanwezig bent. Wordt lid van relevante facebook groepen waar je eventueel je artikelen mag delen (hou je wel aan de regels). Reageer op vragen van anderen waar jij het antwoord op weet of zelfs een blog over geschreven hebt. Wees zichtbaar bij je doelgroep.

Valkuilen en fouten die beginnende bloggers maken en tips om ze te vermijden

7. Geen of te weinig SEO toepassen

Lees je in over SEO en leer het toepassen op je eigen blog. Zonder de basiskennis van SEO (Search Engine Optimization of zoekmachineoptimalisatie) mis je een enorme kans om organisch verkeer naar je blog te krijgen. Door hier actief mee bezig te zijn, kan je helemaal gratis elke maand veel verkeer naar je blog trekken. En geef nu toe, dat wilt toch iedere blogger? 

SEO betekent dat je je blog gaat optimaliseren om beter gevonden te worden in zoekmachines zoals Google. Als je blogt met Phoenix is je website zeker al technisch geoptimaliseerd voor de zoekmachines. Hierover moet je je dan al geen zorgen meer over maken. Het enige wat je dan nog moet doen is je blogartikelen zelf nog optimaliseren.


Tip: Doe aan zoekwoordenonderzoek voordat je begint met schrijven. Zoekwoorden zijn de termen die mensen invoeren in de zoekmachines. Zo weet je meteen naar wat je doelgroep op zoek is en kun je hier een blog over schrijven.

Door deze zoekwoorden in je blogposts te verwerken, vergroot je de kans dat je blog gevonden wordt en hoger zal ranken in bijvoorbeeld Google. Gebruik tools zoals Google Keyword Planner of (mijn favoriet) Ubersuggest om te achterhalen welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw niche en je dus kan gebruiken in je blogs.

Tip: Lees het artikel: SEO tips voor bloggers en het artikel: Hoe kom ik hoger in Google?

Tip: Wil je meer leren over bloggen en SEO? Ontvang nu 50% korting op de gids "succesvol bloggen"

Vermijd deze 5 fouten en valkuilen als je begint met bloggen

8. Geen mailinglijst opbouwen om je nieuw artikel mee te delen

Heb jij al eens nieuwsbrief? Veel beginnende bloggers weten het belang niet van het opbouwen van een mailinglijst. Hiermee kan je rechtstreeks in contact komen met je lezers. Zo kan je je nieuwe content delen via e-mail die je verstuurt naar iedereen op je lijst. Je kan producten promoten, content delen en een trouwe lezersbasis opbouwen. Als je een e-mail stuurt naar je lijst ben je er (bijna) zeker van dat ze mail ontvangen en kan je ze op de hoogte houden van elk nieuw artikel op je blog. Zelf als de social media algoritmes veranderen, het platform (of jouw profiel) volledig zou verdwijnen of je website tijdelijk offline is, je hebt altijd direct toegang tot je mailinglijst. Deze lijst is van jou en je kan ermee doen wat je wilt. 


Tip: Begin dus zo snel mogelijk met het verzamelen van e-mailadressen van je bezoekers. Om hun te overtuigen, kan je iets gratis weggeven zoals een e-book, checklist, video of cursus, in ruil voor hun e-mailadres.  

Wij vinden MailBlue de beste keuze voor je nieuwsbrief en e-mailmarketing. Je kan eenmalig een mail versturen wanneer jij kiest of deze automatisch laten versturen bij een trigger. Zo wordt je gratis e-book meteen, automatisch verstuurt als iemand zich inschrijft op je lijst. Hoe handig is? Hoeveel tijd bespaar je hier wel mee? MailBlue heeft zelf een volledig academy met verschillende cursussen hoe je hun platform gebruikt en hoe jij aan de slag kan met e-mailmarketing. Je kan je aanmelden via deze link.

Tip: Download nu jouw blogger's toolkit en ontvang een checklist om je blog te starten, een contentkalender template en tips voor het schrijven van je blogposts!

Gratis e-book en toolkit over bloggen voor bloggers

Vermijd deze fouten en start je eigen blog

Bloggen is een fantastische manier om je passie te delen, anderen iets te leren en geld te verdienen. Maar zoals met de meeste dingen, zijn er ook veel valkuilen en kunnen er veel fouten worden gemaakt. En het zijn niet enkel de beginnende bloggers die deze fouten maken. Door deze 8 fouten te vermijden en gericht te werken aan goede, waardevolle content, promotie en consistentie, kan je je kansen op succes en je bezoekersaantal vergroten.

Onthou dat bloggen een proces is van leren en groeien (maar wel heel leuk!). Je zult alles niet in één keer perfect doen, en dat is helemaal oké. Dit is bij niemand zo. Begin gewoon, leer van je fouten en blijf verbeteren. Het belangrijkste is dat je blijft volhouden en niet opgeeft. 

Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met bloggen! 

Klik hier om je gratis toolkit te ontvangen en start je blog!

Tip: Lees hier 11 redenen waarom bloggen je leven kan veranderen.

8 fouten die bloggers maken

Reacties
Categorieën